Φ.Π.Α ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ –ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, Κ.Λ.Π.

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ – ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Σ. 24-01-2012

ΨΗΦΙΣΜΑ

 ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ Φ.Π.Α ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

  ΑΡΔΕΥΣΗΣ –ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, Κ.Λ.Π., ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠ΄

 ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 «ΑΔΙΚΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ»

 ( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 3/2012 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ)

 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Σ. ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

  

Συγκεκριμένα με διάταξη στο ν.4002/2011 καταργείται η απαλλαγή της υπαγωγής σε ΦΠΑ στην παροχή μη εμφιαλωμένου νερού και των υπηρεσιών άρδευσης και αποχέτευσης που πραγματοποιούνται, απ΄ ευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ).

 Η επιβολή ΦΠΑ 13% στην κατανάλωση νερού και ΦΠΑ 23% σε όλα τα υπόλοιπα έσοδα, όπως η χρήση αποχέτευσης κλπ. είναι εντελώς άδικη και απαράδεκτη.

 Η ετεροχρονισμένη διαδικασία εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης από τον Αύγουστο 2011 αγγίζει τα όρια του παραλόγου, επιτείνοντας το οικονομικό αδιέξοδο της πλειοψηφίας των πολιτών.    

 Καλούμε τον υπουργό Οικονομικών για άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ και ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ , που πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

 Επίσης οι Δήμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπου η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα υπονομεύσει οικονομικά την βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.

  Επίσης η εφαρμογή ΦΠΑ στην άρδευση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος των αγροτικών προϊόντων, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε μια περίοδο όπου η αγροτική παραγωγή καλείται να γίνει ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

 Πως άραγε θα κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αν η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δεν αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό;

      Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, θεωρούμε την διάταξη αυτή προσθήκη στην οικονομική εξάντληση του Έλληνα καταναλωτή, που είτε ασχολείται με την ζωική είτε φυτική παραγωγή, αλλά και με την οικιακή κατανάλωση, την θεωρούμε ένα ακόμα κτύπημα στον ήδη ισχνό οικογενειακό του προϋπολογισμό, μια αφαίμαξη, που η κυβέρνηση συνεχίζει να πράττει, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, παρά τις διακηρύξεις της, ότι σέβεται «τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».   

 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο