Συνάντηση Πολιτών στο πλαίσιο του Προγράμματος ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Συνάντηση Πολιτών στο πλαίσιο του Προγράμματος ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η Ευρώπη καταλήγει στον Ευρώτα…

 

Ένα σπουδαίο εγχείρημα πανευρωπαϊκής κλίμακας, που θα προσφέρει πνοή και νέα προοπτική στον αγροτικό κόσμο, πρόκειται να λάβει «σάρκα» και «οστά» 1- 6 Μαρτίου, στο Δήμο Ευρώτα.

Ο λόγος για την Συνάντηση Ευρωπαίων Πολιτών στα πλαίσια του προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013, με θέμα «Κοινή Αγροτική πολιτική Ενάντια στην κρίση», η καρδιά του οποίου θα χτυπήσει στο κέντρο της Λακωνίας, προσδίδοντας στην ευρύτερη περιοχή ένα σύγχρονο κοινωνικό προφίλ.

Καθότι ευρέως γνωστό, η γενικευμένη – παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει πλήξει βάναυσα τον αγροτικό τομέα. Στη χώρα μας δη, που βιώνουμε εντονότερα τις συνθήκες της δυσμενούς αυτής συγκυρίας, με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και καθεστώς ασφυκτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η ενίσχυση της γεωργίας αποτελεί την κυρίαρχη αναπτυξιακή προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μέσα από το πλαίσιο, λοιπόν,  μιας αγαστής συνεργασίας, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη οι εταίροι του Δήμου Ευρώτα – αδελφοποιημένοι δήμοι,  Πόποβο της Βουλγαρίας, Καλιμανέστι της Ρουμανίας και Καπάνορι της Ιταλίας θα συναντηθούν στον κλειστό Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα, προκειμένου να επιτεύξουν το στόχο: Την επαναφορά της αγροτικής ευρωπαϊκής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μέσω των πιλοτικών προγραμμάτων και των δράσεών της, συνιστά την καλύτερη δυνατή δίοδο για την επίτευξη του δύσκολου αυτού έργου. Εξάλλου, η ΚΑΠ αποτελεί την ενοποιημένη Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρώπης, περιγράφοντας ένα σύνολο νόμων σχετικών με τη γεωργία και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και όλες τις εκβάσεις που προκύπτουν.

Εκβάσεις, που αν μη τι άλλο, αποσκοπούν:  στη διασφάλιση σταθερότητας των τιμών, την επιλογή και την ποιότητα των προϊόντων, τη χρήση του εδάφους και την απασχόληση στον αγροτικό κλάδο. Τώρα, βεβαίως, με τη νέα διεύρυνση της Ε.Ε., ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής, εστιάζεται στο ρόλο της γεωργίας, αναφορικά με τη διαφύλαξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Δήμος Ευρώτα, έχοντας ήδη αδελφοποιηθεί με τρεις ευρωπαϊκούς δήμους,  απέδειξε ότι είναι υπέρμαχος της συνεργασίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της γενικότερης ευημερίας, με γνώμονα την εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και την ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Εμφανώς αισιόδοξος και ικανοποιημένος από το σπουδαίο γεγονός της διοργάνωσης του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης επισημαίνει τα εξής:
«Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι δύσκολες και κρίσιμες. Η παγκόσμια κρίση αποτελεί, δυστυχώς, τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία κι εδώ ακριβώς απαιτείται η προβολή ενιαίας φωνής. Εμείς είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθότι πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και όχημα εξόδου από την κρίση. Για το σκοπό, αυτό, βεβαίως, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός σχεδιασμός. Απαιτούνται απλοποιημένες και λειτουργικές διαδικασίες. Κυρίως, όμως, απαιτείται συνεργασία και ενιαία φωνή. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση όχι μόνο σε λακωνικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται τη στήριξη όλων μας».

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες www.capagainstcrisis.eu.

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση Πολιτών

 

στο πλαίσιο του Προγράμματος

«ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

 

Τόπος

Κλειστό Στάδιο Βλαχιώτη Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Ημ/νίες

1-6 Μαρτίου 2013

Εταίροι

Δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Capannori Ιταλίας, Calimanesti Ρουμανίας, Popovo Βουλγαρίας.

Σχέδιο

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης – Προκλήσεις και προοπτικές / Περιπτωσιολογικές μελέτες από τους τέσσερις Δήμους».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή

1 Μαρτίου

   

 

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

08:30-09:30

Προσέλευση / εγγραφές συνέδρων

        09:30-10:45

  

Θέμα: «Στρατηγικές ανάπτυξης και προώθησης τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.».Εισηγητής: Δρ. Κωνσταντίνος Μάττας, Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

10:45-11:30

Θέμα: «Επιτυχημένα παραδείγματα γεωργικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».Εισηγητής: Δημήτριος Βολουδάκης, Γραμματέας Κ.Ο. Ευρωβουλευτών Ν.Δ.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων
        11:30-11:45 Διάλειμμα
           11:45-12:30 Θέμα:  «Η ΚΑΠ μετά το 2013. Προτάσεις  & Επισημάνσεις»Εισηγητής: Γ. Κολυβάς, Προϊστάμενος του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες.

 

Τοποθετήσεις συμμετεχόντων Συνέδρων
Προεδρείο : Θεόδωρος Μπόλλας (πρώην Δήμαρχος δήμου Έλους).
  Μέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των νέων αγροτών  
  ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

18:30-19:00

Υποδοχή Επισήμων από Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. ΕυρώταΚα. Ελένη Δεντάκου

19:00-20:00

Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων Φορέων.
  Εναρκτήριες ομιλίες των Δημάρχων ΕΥΡΩΤΑ, CAPANNORI, CALIMANESTI, POPOVO.

                 20:00 

Έναρξη συνεδρίου: Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

                  20:15

Ιστορική & Πολιτιστική Παρουσίαση

                  21:00

Δεξίωση Συνέδρων στον πολυχώρο ΕΡΑΤΩ

Σάββατο

2 Μαρτίου

   
  ΠΡΩΙΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

09:00-09:30

Προσέλευση / επικύρωση συνέδρων

09:30-10:30

 

Εργαστήριο 1ο(εισήγηση, συζήτηση, συμπεράσματα)Θέμα: «Στρατηγικές Μάρκετινγκ και προοπτικές προώθησης αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά».Εισηγήτρια: Δρ. Ευθυμία Τσακιρίδου, Επ. Καθηγήτρια, Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων/ Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.Συντονισμός: Δρ. Κωνσταντίνος Μάττας
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

10:30-11:30

 

 

Εργαστήριο 2ο (εισήγηση, συζήτηση, συμπεράσματα)Θέμα: «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, νέες ευκαιρίες απασχόλησης».Εισηγητής: Δρ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Λέκτορας Γεωργικών Εφαρμογών, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.Συντονισμός: Δρ. Μαρία Παρταλίδου.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων
        11:30-11:45 Διάλειμμα

11:45-12:45

Εργαστήριο 3ο(εισήγηση, συζήτηση, συμπεράσματα)Θέμα: «Διαχείριση ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων & ασφάλεια τροφίμων»Εισηγητής: Δρ. Αχιλλέας Κοντογέωργος, Επιστημονικός συνεργάτης Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών ΕπιχειρήσεωνΣυντονισμός: Δρ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης

12:45-13:45

Εργαστήριο 4ο(εισήγηση, συζήτηση, συμπεράσματα)Θέμα: «Επανακτώντας τη χαμένη σχέση με τη γη- τοπικά συστήματα παραγωγής. Η περίπτωση των εναλλακτικών διατροφικών αλυσίδων & της αστικής γεωργίας».Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Παρταλίδου, Λέκτορας Αγροτικής Κοινωνιολογίας, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.Συντονισμός: Δρ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων
  Προεδρείο: Γεώργιος Πουλοκέφαλος Πρόεδρος Περιφερειακού ΣυμβουλίουΜέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων

 

Γεύμα
  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

16:30-17:00

 

 

Θέμα: «Ο ρόλος της βιοτεχνολογίας στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων».Εισηγητής: Ιωάννης Τσάκνης, Καθηγητής Υπεύθυνος Εργαστηρίου Λιπών και Λαδιών, ΤΕΙ Αθήνας.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

17:00-17:30

 

 

Θέμα: «Εξελίξεις & Προοπτικές της απασχόλησης στον ελληνικό αγροτικό τομέα».Εισηγητής: Χριστίνα Σταυροπούλου, Στέλεχος ΠΑΣΕΓΕΣ
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων
        17:30-18:00 Θέμα: «Προώθηση της ανταγωνιστικότητας & της καινοτομίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2013»Εισηγητής: Γεωργία Συμάτου, Στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

 

Προεδρείο : Σπυρίδων Φλώρος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου. Μέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων

Κυριακή

3 Μαρτίου

   
  ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

09:00-09:30

Προσέλευση / επικύρωση συνέδρων

09:30-10:45

Θέμα: «Κ.Α.Π. – Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης/ Ανάπτυξη της υπαίθρου: Μια αμφίδρομη σχέση».Εισηγήτρια: Δήμητρα Χαλικιά, Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

10:45-11:30

Θέμα: «Η ΚΑΠ μετά το 2013. Προτάσεις και επισημάνσεις για την αγροτική ανάπτυξη».Εισηγητής: Μιχάλης Σμύρης, Προϊστάμενος  ΥΟΠΑ/ΠΑΣΕΓΕΣ
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων
        11:30-11:45 Διάλειμμα

11:45-12:30

Θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία: Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας».Εισηγητής: Γεώργιος Αλετράς, Στέλεχος της Ε.Υ.Δ. του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»ΕΥΔ ΠΑΑ.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

12:30 -13:15

Θέμα: «Μεταβολές στην Κ.Α.Π – Η κατάσταση σήμερα».Εισηγητής: Ιωάννης Ελ. Δούκας, Δρ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

 

Προεδρείο: Γιώργος Αλεξανδράκος Πρόεδρος Νέων Αγροτών Μέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων
  Γεύμα
  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

16:30-17:15

Θέμα: «Νέα ΚΑΠ: Προσδοκίες και απαιτήσεις της υπαίθρου».Εισηγητής: Σταύρος Αραχωβίτης, Γεωπόνος Δήμου Ευρώτα.

 

Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

17:15-18:00

Θέμα: «Φορολογία αγροτών & ΑΣΟ. Νέοι φόροι στην ακίνητη περιουσία των αγροτών».Εισηγητής: Κ Αναστασόπουλος, Συνεργάτης ΠΑΣΕΓΕΣ.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

 

Προεδρείο :Σπυριδων Παπαδάκος Πρόεδρος Συνεταιριστικής Ομάδας  Μέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων
        18:00-18:45 Θέμα: «ΟΤΑ και Τρίτος Τομέας: Προώθηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»Εισηγητής: Σταύρος Μηλιώνης, Φυσικός, Πρόεδρος του ΚΕΑΝ – Κέντρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.
  Τοποθετήσεις συμμετεχόντων συνέδρων

 

Προεδρείο :Αναστασια Κανελοπούλου πρώην περιφερειάρχης Μέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων

19:00

ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΩΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ)Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη. Λάκωνες μάγειροι θα παρουσιάσουν τοπικές συνταγές με προϊόντα του τόπου τους. Τη βραδιά θα συνοδεύσει μουσικό συγκρότημα.

Δευτέρα

4 Μαρτίου

   
  ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

09:00-12:00

Επίσκεψη στο Γεράκι (Βυζαντινό Κάστρο).

12:00-14:00

Επίσκεψη σε αγροτικές μονάδες, συσκευαστήρια και αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

 

Γεύμα
  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

18:00

ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΩΝ (ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ) Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη. Ιταλοί μάγειροι θα παρουσιάσουν τοπικές συνταγές με προϊόντα του τόπου τους. Τη βραδιά θα συνοδεύσει μουσικό συγκρότημα.

Τρίτη

5 Μαρτίου

   
  ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

10:00-10:30

Εισηγητική ομιλία: Μαρία – Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

10:30-13:00

Παρουσιάσεις: Οι Δήμαρχοι Ευρώτα, Capannori, Calimanesti και Popovo θα παρουσιάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των Δήμων τους.

 

Προεδρείο : Κωσταντίνος Φούρκας πρώην νομάρχης ΛακωνίαςΜέλη Προεδρείου: Εκπρόσωποι των νέων Αγροτών

 

Γεύμα
  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

17:00-17:45

Παρουσιάσεις Καλών Πρακτικών από συνεταιρισμούς .

17:45-18:30

Παρουσίαση ιδιωτικών Πρωτοβουλιών από εξαγωγικές επιχειρήσεις

 

Προεδρείο: Πέτρος Μπλέτας Πρόεδρος συνεταιριστικής ομάδας

19:00

ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΩΝ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ)Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη. Βούλγαροι και Ρουμάνοι μάγειροι θα παρουσιάσουν τοπικές συνταγές με προϊόντα του τόπου τους. Τη βραδιά θα συνοδεύσει μουσικό συγκρότημα.

Τετάρτη

6 Μαρτίου

   
  ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

10:00-14:00

Επισκέψεις σε πρότυπες μονάδες αγροτουρισμού/ Ελεύθερο πρόγραμμα

14:00

Κλείσιμο συνεδρίου/ αναχωρήσεις αντιπροσωπειών.

Έκθεση

Στον συνεδριακό χώρο θα λειτουργούν εκθεσιακά περίπτερα Αγροτικών- Κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σημείωση 1.

Για τις τοποθετήσεις των συνέδρων στις ειδικές θεματολογίες αλλά και στα εργαστήρια απαιτείται η αίτηση των συνέδρων,  προ της έναρξης της ομιλίας στο προεδρείο, κρατείται σειρά προτεραιότητας και εγκρίνονται από το προεδρείο μέχρι τέσσερις τοποθετήσεις ανά θεματολογία και όχι για πάνω από 5 λεπτά .

Σημείωση 2.

Για την συμμετοχή στις παρουσιάσεις των συνεταιρισμών που ενδιαφέρονται αλλά και των ιδιωτών για τις παρουσιάσεις, γίνεται αίτηση των ενδιαφερομένων την πρώτη ημέρα, στην γραμματεία του συνεδρίου .

 

 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο