ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

 (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 162 /2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ)

 

Η Πολιτεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έλαβε αποφάσεις και έθεσε σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων των Πυρόπληκτων Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας κ.α. Μεταξύ άλλων:

 

α) Ρυθμίστηκαν όλα τα δάνεια, ληξιπρόθεσμα και μη που είχαν χορηγηθεί μέχρι 25.08.2007 στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες των πυρόπληκτων Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας κλπ.

 

β) Χορηγήθηκαν νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους.

 

Για τα δάνεια αυτά παρασχέθηκαν εγγυήσεις από τους ίδιους τους δανειολήπτες που είχαν περιουσιακά στοιχεία και για αυτούς που δεν είχαν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Διαρκούσης της οικονομικής κρίσης παρασχέθηκαν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων αυτών με καταβολή των τόκων και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των χρεολυτικών δόσεων.

Όμως οι τράπεζες κατά τη συνήθη πρακτική τους, κάθε φορά που λαμβάνονται μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, εφευρίσκουν διάφορα ζητήματα και προβάλλουν προσκόμματα στην εφαρμογή τους.

Στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, οι τράπεζες παρερμηνεύοντας το μέχρι σήμερα ισχύον νομικό καθεστώς – το οποίο έχουν αποδεχθεί πλήρως στο παρελθόν –  προσπαθούν να αποκλείσουν από τη νέα ρύθμιση αυτούς που έχουν εγγυηθεί τα δάνεια τους, με την περιουσία τους  για ευνόητους λόγους.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων έχουν θέσει το θέμα αρμοδίως και αναμένεται η επίλυση του, από την πλευρά της Πολιτείας.

Το θέμα αυτό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στα περιφερειακά ΜΜΕ, δεδομένου ότι απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες, συμπολίτες μας. Η συμπαράσταση και υποστήριξη απ’ την πλευρά των αιρετών εκπροσώπων των Δήμων είναι δεδομένη και αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια για να κρατήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις ζωντανές στον τόπο μας , διότι η διάλυση τους απειλεί τον κοινωνικό ιστό.

Επειδή πρόκειται για θέμα αυτονόητο και δεν χωράει στην παρούσα οικονομική συγκυρία καθεστώς εξαιρέσεων και αποκλεισμών.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ  ΖΗΤΑΜΕ

Την παρέμβαση του Αρμόδιου Υπουργού για την άμεση επίλυση του θέματος .

Από τους κ.κ. Βουλευτές των αντίστοιχων Νομών να αναπτύξουν σχετική πρωτοβουλία.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο