ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ Σ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΔΑΠ ΜΕ ΤΗ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΔΑΛΛΑΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ»

Τη χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 10% μη απορροφημένων πόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠΑΝΑΔ, επανέθεσαν χθες στη γενική γραμματέα Κοινωνικών Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα κοινή αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Σίμο Δανιηλίδη και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης με επικεφαλής τον πρόεδρο Ιωάννη Παπαχατζή.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων, οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν την ανάγκη διασφάλισης των απαραίτητων πόρων για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ και μετά τις 31 Ιουλίου που λήγει η χρηματοδότησή τους, καθώς πρόκειται για δομές οι οποίες προσφέρουν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διευκολύνουν την πρόσβαση ή και παραμονή στην αγορά εργασίας γυναικών, στηρίζουν οικογένειες που απειλούνται με περιθωριοποίηση και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιες υπηρεσίες και δραστηριότητες με αντίτιμο και συμβάλλουν στη στήριξη της απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ειδικότερα, σήμερα στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, συνολικά 378 δομές,  φιλοξενούνται πάνω από 10.500 παιδιά και απασχολούνται 1.400 άτομα – εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Η πρόταση – ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ που κατατέθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Σίμο Δανιηλίδη είναι η εξής:

Το πρόγραμμα «Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το δίκτυο των κοινωνικών δομών των δήμων, έχει αξιοποιήσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΠΑΝΑΔ του οποίου η λειτουργία απειλείται το νέο σχολικό έτος.

Η  ΚΕΔΕ λοιπόν προτείνει τη μεταφορά του 10% μη απορροφημένων πόρων από άξονες Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που αφορούν σε έργα περιβάλλοντος με δικαιούχους τους δήμους, στο ΕΠΑΝΑΔ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα400 εκ.ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται για την επόμενη διετία και μέχρι να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) η χρηματοδότηση του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων, η εξυπηρέτηση 193.000 ωφελουμένων και η απασχόληση 21.000 εργαζομένων σ΄ αυτό.

Η γενική γραμματέας τα Κοινωνικών Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, συμφώνησε για την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τη χώρα μας για να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι, ευρωπαϊκοί πόροι.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της χρηματοδότησης του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων θα τεθεί και στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση  σε επικείμενη συνάντηση που έχει ήδη ζητήσει η ΚΕΔΕ. Άλλωστε θα είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30-31 Μαΐου στα Γιάννενα.

 

Πολιτιστικό διήμερο των ΚΔΑΠ στην Τεχνόπολη με τη στήριξη της ΚΕΔΕ

 

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, διοργανώνει πολιτιστικό διήμερο με τίτλο «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων» το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιουνίου από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο