ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2013

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 08.02.2013

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

             Καλαμάτα, 8 Φεβρουαρίου 2013

             Αριθμ. πρωτ.: 7622/11-02-13   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Πληροφορίες: Π. Ασημάκου

Τηλ. (27213) – 60701 – 60702

FAX (27213) – 60760

Email: dhmarxos@kalamata.gr

Website: www.kalamata.gr

Προς

τον κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κοινοποίηση:

α) κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής     Ανάπτυξης και Τροφίμων

β) κ Γιάννη   Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών    

γ)Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής Δ/νση Προστασίας Φυτικής   Παραγωγής του υπουργείου                               Αγροτικής Ανάπτυξης

δ) Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ  Μεσσηνίας 

          Θέμα:  ¨Οργάνωση Δακοκτονίας  2013¨

Αξιότιμε, κύριε, Υπουργέ,

 

          Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου αλλά και ως δήμαρχος Καλαμάτας εξακολουθώ να γίνομαι αποδέκτης σοβαρών παραπόνων εκ μέρους των παραγωγών για τη δακοκτονία, όπως αυτή διεξήχθη το 2012, που δεν αφορούν τόσο στην ποιότητα της εργασίας αλλά κυρίως στην αριθμητική ανεπάρκεια του προσωπικού. Η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών στην Πελοπόννησο είναι υπαρκτή και σε πολλές

περιοχές μεγάλη, λόγω αστοχιών στη δακοκτονία εξαιτίας των μεγάλων περικοπών σε εποχικό προσωπικό.

Η απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς συνέβη μάλιστα στη διάρκεια μιας εσοδείας, κατά την οποία οι ελαιοπαραγωγοί προσδοκούσαν καλύτερο εισόδημα λόγω της αξιόλογης ανόδου της τιμής παραγωγού, από 2 ευρώ κατά την περίοδο 2011/12 σε 2,60 ευρώ το κιλό κατά την περίοδο 2012/13. Οι ζημιές από το δάκο όμως, στέρησαν ένα σοβαρό μέρος του αναμενομένου εισοδήματος από πολλούς παραγωγούς του Μοριά.

Όπως  καλώς γνωρίζετε, επειδή είσθε εγνωσμένης αξίας πανεπιστημιακός καθηγητής, η Πελοπόννησος είναι περιοχή που παράγει εκλεκτά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα καθώς και βρώσιμες ελιές, μεταξύ των οποίων πολλά ΠΟΠ και ΠΓΕ, ιδίως δε οι κορωνίδες αυτών που αποτελούν καύχημα της περιοχής όπου έχω την τιμή να διατελώ δήμαρχος, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και οι παγκοσμίου φήμης βρώσιμες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα. Τα προϊόντα αυτά εσείς ο ίδιος έχετε χαρακτηρίσει «εθνικά», επομένως πρέπει να τυγχάνουν και της σχετικής μέριμνας, δεδομένου ότι αποτελούν εξαγώγιμο εθνικό πλούτο που προσφέρει στη χώρα άκρως αναγκαία έσοδα, ενώ ταυτοχρόνως είναι αναγκαία για τη διατροφή του λαού μας.

          Είναι, κατά τη γνώμη μου, τραγικό, την ώρα που προσδοκούμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αυτή να δυναμιτίζεται εξαιτίας οριζόντιων περικοπών στον αριθμό του εκτάκτου προσωπικού, των εργατών παγιδοθετών και των τομεαρχών γεωπόνων, των οποίων οι θέσεις περικόπηκαν εκ νέου πέρυσι. Δυστυχώς, η δακοκτονία δεν είναι δυνατόν να επιτύχει με συνεχείς περικοπές που κατέληξαν να αποδίδουν – για παράδειγμα – ως έκτακτο προσωπικό 5 τομεάρχες και 51 παγιδοθέτες πέρυσι στην περιφέρεια της Διεύθυνσης Γεωργίας Μεσσηνίας και μόλις 1 τομεάρχη (αλήθεια, τι είδους συνδρομή να προσφέρει επιπλέον αυτός ο ένας στους κρατικούς γεωπόνους;) και 13 παγιδοθέτες στην περιφέρεια της Διεύθυνσης Γεωργίας Τριφυλίας.  Αν πάρουμε τη Διεύθυνση της Μεσσηνίας, το 2011 οι παγιδοθέτες ήταν 65, το 2010 ήταν 129 και το 2009 έφτασαν τους 285. Από τους 285 στους 51 πέρυσι!

Πώς να γίνει δακοκτονία, όταν χάνεται το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο συνιστούν οι κατάλληλα τοποθετημένες και παρακολουθούμενες παγίδες, βάσει του οποίου κατευθύνονται οι ψεκασμοί;

Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα και με τη μείωση προσλήψεων τομεαρχών γεωπόνων, όπως το έθεσε ελαιοτριβέας της περιοχής μου: «Πριν μερικά χρόνια ήταν 3 γεωπόνοι μόνο στην Καλαμάτα να επιβλέπουνε τη δακοκτονία, ξέχωρα τα χωριά και τώρα ένας γεωπόνος να ελέγξει Καλαμάτα, Λέικα, Ασπρόχωμα, δε γίνεται»!

 

     Κύριε υπουργέ,

1)    Είναι αναγκαία η επάνοδος στα επίπεδα του 2010 τουλάχιστον, όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό – τομεάρχες γεωπόνους και παγιδοθέτες – για τη δακοκτονία. Αλλιώς, για την εξοικονόμηση μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, θα χάνεται πλούτος εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα.

2)   Η έγκριση για την πρόσληψη του προσωπικού πρέπει να δοθεί από τον Απρίλιο, ώστε μετά τις αναγκαίες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για τους τομεάρχες γεωπόνους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων, όταν αυτοί θα είναι αναγκαίοι, καθώς ο δάκος δεν περιμένει! Το αυτό ισχύει και για τους παγιδοθέτες.

3)   Απαιτείται η έγκαιρη έγκριση κονδυλίων για την προμήθεια εκ μέρους των Περιφερειών, όπου υπάρχουν ελαιοκομικοί νομοί, των αναγκαίων για τη δακοκτονία σκευασμάτων, δεδομένου ότι σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς ενδέχεται να προκύψουν δυστοκία και διαφόρων ειδών καθυστερήσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να δανείζεται υλικά η Μεσσηνία από τη Φθιώτιδα. Ο δάκος δεν περιμένει!

Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές της Πελοποννήσου, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, την αξία των οποίων εξήρε και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αποτελούν εθνικό πλούτο ανεκτίμητο, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 Η ανάγκη συμπλήρωσης, επομένως, του εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στα επίπεδα τουλάχιστον του 2010 είναι προφανής και αδήριτη, συνοδευόμενη με τα λοιπά μέτρα που προανέφερα.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας

 

Παναγιώτης Ε. Νίκας
Πρόεδρος Π.Ε.Δ Πελοποννήσου
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο