ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ Κ.ΑΣΚΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΘΗΝΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

 

 

 

 

 

 

 

Παραπλανητική χαρακτήρισε την εντύπωση ότι «οι αιρετοί εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση της χώρας» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία κήρυξε την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Όπως επεσήμανε, η εικόνα αυτή που δημιουργείται με την πλήρη απαξίωση των αιρετών «οδηγεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από μία σε βάθος συζήτηση των αιτιών της κρίσης».

«Εμείς πρώτοι λέμε όλα στο φως», υπογράμμισε ο κ. Ασκούνης. «Δεν καλύπτουμε κανέναν. Σε καμία περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις αιρετών δεν μπορούν να καταδικάζουν και να απαξιώνουν το σύνολο των αιρετών, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις πόλεις και τα χωριά, αναλαμβάνοντας το κύριο φορτίο της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και όχι μόνο».

«Εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν. Ας πράξουν το ίδιο και όλοι όσοι με ευκολία καταγγέλλουν, απαξιώνουν και οδηγούν σε ισοπεδωτικές λογικές, οι οποίες παράγουν φασιστικές νοοτροπίες και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Επεσήμανε δε ότι «οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τις 11, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία». «Το αποτέλεσμα όλων αυτών» όπως είπε ο κ. Ασκούνης « είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».

Παράλληλα, δηλώνοντας ανοιχτός στους ελέγχους, αλλά όχι στην εκ των προτέρων καχυποψία σε βάρος των αιρετών, σημείωσε πως δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λογική ότι «κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφασίζουν με κριτήριο την επικαιρότητα».

«Η πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει η ποινική δικαιοσύνη να εκδικάζει τάχιστα τις υποθέσεις αυτές, διότι οι αιρετοί οδηγούνται με παραπομπή σε υποδικία που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί τίθενται σε αργία, να διαπερνούν το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους, για την οποία έχουν εκλεγεί, στο περιθώριο με κίνδυνο, όταν πλέον έχουν αθωωθεί, να έχει παρέλθει και η δημοτική περίοδος» ανέφερε ο κ. Ασκούνης.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, «για ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για τα ζητήματα αυτά, πριν οι αντιδημοκρατικές φωνές και κορώνες γίνουν ισχυρές και δώσουν τον τόνο στην εξέλιξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας».

Δείτε την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ ΕΔΩ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο