ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΑ Η ΚΕΔΕ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

 

Η νέα μείωση κατά 15% της τακτικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) του μηνός Φεβρουαρίου στους δήμους της χώρας, η ματαίωση (;) της δέσμευσης της Κυβέρνησης να αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, που από λάθος του ΓΛΚ δεν είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και η νέα πρόβλεψη στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 2 για την επιπλέον περικοπή 140 εκ. ευρώ των επενδυτικών πόρων των δήμων (ΣΑΤΑ), απασχόλησαν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σημαίνοντας ταυτόχρονα «νέο συναγερμό» για την επιβίωση των δήμων της χώρας.

 

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ διαπίστωσε ότι η μηνιαία τακτική επιχορήγηση (12μόριο) των δήμων, από τα141 εκ.ευρώ στο τέλος του 2011 προσγειώθηκε στα135,8 εκ.ευρώ τον Φεβρουάριο.

Η νέα μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συνυπολογίζεται η απόδοση των 450 εκ. ευρώ στο σύνολο των 2.400 εκ. ευρώ των ΚΑΠ για το 2012. Ωστόσο, όπως είχαν δεσμευτεί στην ΚΕΔΕ τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, το ανωτέρω ποσό θα αποδιδόταν προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους λειτουργικές ανάγκες.

Αν τελικά η Κυβέρνηση απεμπολήσει τη δέσμευσή της, η επιχορήγηση των δήμων αναμένεται να φτάσει στα 1.620 εκ. ευρώ από τα 2.400 εκ. ευρώ που προβλεπόταν για την κάλυψη του ελάχιστου λειτουργικού κόστους. Ποσό το οποίο όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, διασφαλίζει μόνο της δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στους δήμους.

 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης «η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη». Για το λόγο αυτό πρότεινε εντός της εβδομάδος η ΚΕΔΕ να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί λύση πριν την οικονομική κατάρρευση των δήμων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν επίσης ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα οριστική λύση του προβλήματος τότε η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Και αυτό γιατί εκτός από τη νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησης, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2 (Ν.4051/12) προβλέπεται περικοπή140 εκ.ευρώ της ΣΑΤΑ – που είχε προϋπολογιστεί στα470 εκ.ευρώ – παρότι επίσης είχε προηγηθεί δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι η μείωση των αναπτυξιακών επιχορηγήσεων θα επιμεριζόταν και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστεί το πρόβλημα οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο