ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε’ 18

& ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΤΡΙΠΟΛΗ – Τ.Κ. 221 00

Τηλ. 2710 – 225072

Φαχ 2710 – 221336

Ε-mail : tedk-a@otenet.gr

Ιστότοπος: www.pedpeloponnisou.gr

Τρίπολη, 12/6/2014

Αριθμ. Πρωτ.: 423

ΠΡΟΣ

Όπως Πίνακας Αποδεκτών

 

 

 

 

Θέμα: ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ”   

 Το  Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της 10ης  Ιουνίου 2014, συζήτησε το θέμα της επιβολής προστίμων περίπου 900.000 ευρώ σε Δήμους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την υπ. αριθμ. 32/2014  απόφασή του ομόφωνα αποφάσισε:

 

  1. Θεωρεί απαράδεκτη, άδικη, προκλητική και υποκριτική τη συμπεριφορά της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, με την επιβολή εξαντλητικών προστίμων σε Δήμους (κατ’ επιλογήν), χωρίς οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι για την παράβαση που τους καταλογίζεται,
  2. Πιστεύειότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, εάν έπρεπε να επιβάλουν πρόστιμα σε κάποιον, το σωστό θα ήταν να τα επιβάλουν κυρίως στον Περιφερειάρχη ή και τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, για την απαράδεκτη, την προκλητική, την πρόχειρη (να μην πούμε τίποτε χειρότερο) και την ατελέσφορη πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και
  3. Ζητεί από την Κυβέρνηση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τους Περιφερειάρχες να επιβάλουν πρόστιμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης είναι ισοδύναμοι, ισότιμοι και παράλληλοι κατά το Νόμο και, επομένως, δε νοούνται πράξεις επιβολής και τιμωρίας του Περιφερειάρχη προς τους Δήμους.
  4. Τέλος, καλεί όλους τους Δήμους να μην καταβάλουν τα πρόστιμα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και σε πολιτικό επίπεδο να αγωνισθούν για την αυτοτέλεια, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι δεν μπορεί να ΄ναι οι αποδιοπομπαίοι του συστήματος και τα υποζύγια για φορτία ευθυνών που δεν τους ανήκουν.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας

 Επιβολή προστίμων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων