ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ Κ.ΑΣΚΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

Εισήγηση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ – Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης

 

Να μη γίνει καμία άλλη περικοπή στα έσοδα των δήμων, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Να γίνουν άμεσα πράξη, και πριν τις εκλογές, τα συμφωνηθέντα με τη σημερινή κυβέρνηση για τα οικονομικά των δήμων.

Όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία.

Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, να επιβάλλουν τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν σήμερα οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και είχε ως μοναδικό θέμα την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των δήμων.

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών οι σύνεδροι έκαναν πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επέδωσαν τα αιτήματά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, παραμένει ανοικτή η πρόσκληση της ΚΕΔΕ προς τα πολιτικά κόμματα για συνάντηση με τους αρχηγούς τους για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τα προβλήματα των δήμων.

Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν αμέσως μετά τις εκλογές να διαβουλευτούν με την νέα κυβέρνηση και να επανέλθουν με νέα γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

«Εάν θέλουμε να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Είναι σαφές ότι το κεντρικό Κράτος είναι υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας. Ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διαπλεκόμενο, αντιπαραγωγικό Κράτος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Οι πολίτες μας εμπιστεύονται, καιρός είναι και η πολιτεία να πράξει το ίδιο. Να κατανοήσει, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά για το ίδιο το Κράτος ότι, οι Δήμοι είναι ο μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνίας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μιλώντας στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε μια ευρεία δημιουργική συμμαχία «ώστε όλοι μαζί να επιβάλλουμε την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών». Παράλληλα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις συνθήκες κρίσης και μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενος ο Κ. Ασκούνης στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους τόνισε ότι «συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ. € το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα – προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκ. €.

Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται και στους φετινούς ΚΑΠ των Δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής Κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Συγκεκριμένα θα αναφέρω ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. €, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. € για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. € για τη Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. € για μισθώσεις σχολείων του 2011.

Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. €, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. €».

«Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, είπε. Η αντοχή μας έχει εξαντληθεί, η βιωσιμότητα των Δήμων τείνει προς το μηδέν και κυρίως οι δυνατότητές μας να προσφέρουμε στους συμπολίτες αυτές τις υπηρεσίες, που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και την ομαλή λειτουργία των πόλεών μας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει από την κρίση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, τη σημερινή και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές, ότι η διάθεσή μας για επίλυση των προβλημάτων μας μέσω διαλόγου δε μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δηλώνει και πάλι με έμφαση ότι αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση».

Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ καταθέτει σειρά αιτημάτων προς τη σημερινή και την επόμενη Κυβέρνηση και ζητά άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.

Προς τούτο απαιτεί:

 1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.
 2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.
 3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
 4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
 5. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
 6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
 7. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
 8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
 9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
 10. Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.
 11. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
 12. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012