ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Διάσκεψη Κορυφής των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης στην Κοπεγχάγη

Η δυναμική των πόλεων τον 21ο αιώνα, η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την 5ηΔιάσκεψη Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης που συγκαλείται στην Κοπεγχάγη στις 22-23 Μαρτίου με τίτλο: «Ο ευρωπαϊκός αστικός ιστός τον 21ο αιώνα».

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι από όλα τα κράτη μέλη. Στους πολυάριθμους ομιλητές συγκαταλέγονται κορυφαίοι πολιτικοί όπως κ. Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Helle Thorning-Schmidt, Πρωθυπουργός της Δανίας.

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διασκέψεων στο Αμστερντάμ (1997), το Βρότσλαβ (2005), τη Ρώμη (2007) και την Πράγα (2009), στόχος της 5ης Διάσκεψης κορυφής των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης – η οποία συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή των Περιφερειών, τον Δήμο Κοπεγχάγης και την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας της Δανίας –, είναι η εξέταση του αστικού παράγοντα και η ανάδειξή του σε καίριο ζήτημα του διαλόγου για το μέλλον των ενωσιακών πολιτικών.

Μέσα από την έννοια του «αστικού ιστού» αποτυπώνεται η ικανότητα που επιδεικνύουν εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκοί δήμοι και περιφέρειες να ανανεώνουν τη βιωσιμότητά τους μέσω των εκτεταμένων πνευματικών, πολιτισμικών, οικονομικών και κοινωνικών ανταλλαγών που συντελούνται χάρη στις ρηξικέλευθες πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις τους.
Θα υπάρξουν αρκετές συζητήσεις με μια πληθώρα συμμετεχόντων – μεταξύ των οποίων δήμαρχοι μεγαλουπόλεων, διάσημοι αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί και πολεοδόμοι– στο πλαίσιο εργαστηρίων και μιας συνοδευτικής έκθεσης με θέμα ορθές πρακτικές αστικής ανάπτυξης απ’ όλη την ΕΕ. Επίσης, θα υπογραμμιστεί η σημασία της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ολοκληρωμένης προσέγγισης της «κατά τόπους διάστασης» της περιφερειακής, αστικής και αγροτικής ανάπτυξης

Επ’ ευκαιρία της διάσκεψης, η ΕτΠ θα υιοθετήσει δήλωση με θέμα τόσο τη σημασία της αστικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια –ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο (20-22 Ιουνίου 2012)– όσο και τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών στην αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευρώπη: Μία από τις πιο αστικοποιημένες ηπείρους
Η Ευρώπη αποτελεί μια από τις πιο αστικοποιημένες ηπείρους, διαθέτοντας μια μοναδική πολυκεντρική δομή μεγάλων, μεσαίων και μικρών πόλεων. Σχεδόν το 75% του πληθυσμού της διαβιεί σε αστικές περιοχές και έως το 2020 το ποσοστό αυτό αναμένεται να έχει αγγίξει το 80%. Μολονότι ορισμένες πόλεις και αστικές περιοχές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της έξυπνης, αειφόρου και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ταυτόχρονα παρουσιάζουν προβλήματα που παρεμποδίζουν την ομαλή κοινωνικοοικονομική λειτουργία της Γηραιάς Ηπείρου (π.χ. επέκταση των δομημένων ζωνών, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση, κοινωνικός αποκλεισμός, εγκληματικότητα κ.τ.λ.).

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο