ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ με αφορμή την ημέρα Περιβάλλοντος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης με αφορμή την σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ως συλλογικός φορέας έκφρασης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας έχει προτάξει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές και η ενεργός δράση των δήμων για το περιβάλλον απορρέουν από: α) το θεσμικά σημαντικό ρόλο που καλείται η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στις υποδομές ποιότητας ζωής, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη προώθηση των ΑΠΕ, στη προστασία των οικοσυστημάτων, στη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, στη διαχείριση των υδάτων, στην αστική αναζωογόνηση, στη πολιτική προστασία και σε μία σειρά άλλων σχετικών θεμάτων και β) κυρίως από την ευαισθησία, τη συνεργασία και την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών που έχουν εδραιώσει μία αέναη σχέση της Αυτοδιοίκησης με την περιβαλλοντική ευθύνη και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η πολιτεία σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να ενισχύει αυτές τις προσπάθειες, αντίθετα δημιουργεί αρνητικές συνθήκες στην άσκηση του ρόλου και των πρωτοβουλιών της Αυτοδιοίκησης. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα για φέτος αφορά στην πυροπροστασία.

Σήμερα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου (έχει επισήμως ξεκινήσει στις 1/4/2012) δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στους φορείς της Αυτοδιοίκησης τα αναγκαία κονδύλια, ύψους23 εκ.ευρώ, για την πυροπροστασία, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι αυτό θα γινόταν άμεσα.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου- λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών – κινδύνου πυρκαγιών και για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας.

Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να προστατέψει το φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Ωστόσο καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, πολύ περισσότερο όταν το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο ζήτημα συντονισμού και λειτουργίας του ίδιου του κράτους, και να προχωρήσει τώρα στην κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο