ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-05-13 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 30-31 ΜΑΪΟΥ 2013

 

Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
οι θέσεις για τα θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα

Ολοκληρώνονται σήμερα στα Ιωάννινα οι εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στις οποίες έλαβε μέρος κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου. Το συνέδριο της ΚΕΔΕ απασχόλησαν κρίσιμα ζητήματα, κυρίαρχο μεταξύ των οποίων ανεδείχθη η διατήρηση σε λειτουργία των Νομικών Προσώπων των Δήμων, τα οποία παρέχουν σπουδαίες υπηρεσίες προς τους πολίτες, στον κοινωνικό και στον πολιτιστικό τομέα, καθώς και της εξασφάλισης των σχετικών θέσεων εργασίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως δεν πρόκειται να καταργηθούν δομές των Δήμων, είναι όμως προφανές ότι θα υπάρξει κινητικότητα των υπαλλήλων. Θετική είδηση υπήρξε για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για τα έτη 2013 και 2014.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρουσίασε τις θέσεις του επί διαφόρων θεματικών ενοτήτων, με εισηγητές το Νίκο Παπαγγελή για τα θεσμικά ζητήματα, το Δημήτρη Τσιαντή για τα οικονομικά και το Σίμο Δανιηλίδη για τα κοινωνικά θέματα.
Μπορείτε να δείτε εδώ τις θέσεις για τα θεσμικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Μπορείτε να δείτε εδώ τις θέσεις για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Μπορείτε να δείτε εδώ τις θέσεις για τα κοινωνικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ομιλία Δημάρχου
στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 18.00 περίπου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου μίλησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα και είπε περίπου τα παρακάτω, επί τη βάσει των ομοφώνων αποφάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου:
Α. Μετέφερε την αγωνία των 26 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
• Για τα οικονομικά και θεσμικά αδιέξοδα της αυτοδιοίκησης
• Για τον ευτελισμό Δημάρχων και Αυτοδιοίκησης
• Για τη γραφειοκρατία που συντρίβει κάθε έμπνευση και δημιουργική προσπάθεια
• Για τους μικρούς – περιφερειακούς Δήμους, που αφήνονται χωρίς προσωπικό, πόρους και δυνατότητες
• Για την προφανή αδυναμία προώθησης πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η Πελοπόννησος να βιώνει καταστάσεις ντροπής
• Για την αβεβαιότητα των υπαλλήλων (ιδιαίτερα των υπαλλήλων Νομικών Προσώπων), αλλά και όσων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα / κινητικότητα, αφού τόσους μήνες δεν έχουν ακόμα τακτοποιηθεί
• Για την ασάφεια του χρόνου εκλογών και του εκλογικού συστήματος (κυρίως), αφού μέχρι τώρα είμαστε στο επίπεδο του «λέγεται, εικάζεται κ.λπ.».
Β. Εντόπισε τις αιτίες των αδιεξόδων στην Αυτοδιοίκηση:
• Στην οικονομική κρίση (την οποία η Αυτοδιοίκηση πληρώνει περισσότερο και δυσανάλογα)
• Στην αδυναμία της ηγεσίας (ΚΕΔΕ) να αρθρώσει πειστικό λόγο και να έχει αγωνιστική συμπεριφορά, καθώς και
• Στην πρόταξη του κομματικού από το αυτοδιοικητικό συμφέρον.
Γ. Ζήτησε:
• Την κατάργηση του «Καλλικράτη», που ζημίωσε και ζημιώνει την Αυτοδιοίκηση
• Την ενίσχυση των περιφερειακών Δήμων
• Την προστασία του προσωπικού και την ενίσχυση των Δημοτικών κοινωνικών δομών
• Τη συμβολή των Δήμων στην αντιμετώπιση της ανεργίας (απαράδεκτη η διαδικασία μέσω ΚΕΚ και ΜΚΟ).
Δ. Τέλος, πρότεινε αγωνιστική συμπεριφορά για την προάσπιση της Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί εθνική υπόθεση, αλλά και την πρόταξη του αυτοδιοικητικού λόγου και συμφέροντος έναντι των όποιων κομματικών επιλογών.
Επισημαίνεται πως ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, με την ευκαιρία 100 ετών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, απέτισε φόρο τιμής στους Μεσσήνιους και Πελοποννήσιους στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν για την ελευθερία της Ηπείρου το 1913.